TÜBİTAK 2204-A Matematik

SİZ HİÇ İKİNCİ DERCE DENKLEMLERİ BÖYLE ÇÖZDÜNÜZ MÜ?

Öğrenci : YARENSU ÇELİK

Öğrenci : YİĞİT ZORBA

Danışman : TÜLAY ZERAY

İkinci dereceden bir bilinmeyenli  denklemlerin bir çok çözüm yolu var. Çarpanlara ayırma, tam kareye tamamlama, diskriminant ile çözmek gibi. Fakat biz öğrenciler her zaman ilk tercihimiz olan çarpanlara ayırmayı kullanırız. Diğer yöntemler ya ezberleme ya da tam kareyi kullanırken işlem hatası yapma veya kesirli sayı ile karşılaşma durumundan soruları bırakıp geçeriz. Bu yüzden çarpanlarına ayrılabilen ikinci derece denklemleri onları da daha basit çözecek çözüm yolları üzerinde çalıştık. Baş katsayısı 1 den farklı olan ikinci derece denklemleri baş katsayısı 1 olanlar kadar pratik çözüm yolları geliştirdik. Bu sayede karşılaşacakları tüm sınavlarda zamandan tasarruf sağlamayı planlıyoruz. Örneğin;  denklemininde baş katsayıyı sondaki sabit sayı ile çarparsak , şekline çevirdik. Daha sonra çarpımı -3 toplamı +2 olan sayılar bulunur. Bunlar bu denklemin kökleri +1 ile -3 çıkar. Şimdi başta alıp sabitle çarptığımız 3 sayısını iki kökümüze bölelim. Denklem kökleri      çıkar. Örneklerimizi bu şekilde çoğaltabiliriz.

Yayın: 04.04.2023 - Güncelleme: 06.04.2023 09:24 - Görüntülenme: 235