BRUSELLA İLE SAVAŞ, BAKTERİ DEĞİL SEN KAZAN
Öğrenci: Adahan Berk ÇOBAN
Öğrenci: Gökdeniz KOÇ
Öğrenci: Hazal Melek YILDIZ
Danışman Öğretmen: Damla ADSIZ
Amacımız Brucella hakkında bilgi vermek. Kullanığımız yöntem soru-cevap yöntemidir. Öncelikle Brucella dediğimiz şey bir bakteri grubunun genel adıdır. Bu bakteri grubu Brucelloz hastalığına neden olur ve bu hastalık ise bir çok hayvan ırkında iç genital organlara yerleşerek yavru atmalara yani düşüklere neden olmaktadır. Patojen bakteriler vücuda enfekte hayvanın eti, sütü, idrarı veya dışkısı ile doğrudan temas sonucu girebilir. Bu sebeple hayvanlar ya da çiğ et ile çalışan çiftçiler, veterinerler ve mezbaha personeli özellikle risk altındadır. Bruselloz riskini azaltmak için çiğ et ve pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketmekten kaçınmak gerekir. Hayvanlarla veya etleriyle çalışırken koruyucu kıyafetler ya da eldiven giymek de önemlidir. Bunun yanısıra döl verimini olumsuz etkileyerek bir hayvandan alınacak ekonomik kazancı düşürür. Brucella bakterileri karaciğer, lenf bezleri, salgı bezleri, dalak ve sinirlere yerleşir. Brusellozun enkübasyon (kuluçka) süresi genellikle 1-3 haftadır. Diğer ateşli hastalıklara benzer belirtilere sahiptir. Ama özellikle kas ağrıları ve terleme çok daha yoğundur.Teşhis konurken hayvan sahibi şüphelendiği hayvan için il tarım müdürlüğüne ihbarda bulunur daha sonra veterinerler gider hayvandan kan veya vücut sıvısı alırlar bu sonuca göre genelikle hayvan imha(kesimhaneye gönderilir) edilir. Brusella, tedavisi zor ve ciddi komplikasyonları olan bir hastalık olduğundan hastalıktan korunmak için "Süt ve süt ürünleri pastorize edilmeli veya kaynatılmalıdır, etler iyi pişirmelidir" şeklinde önlemler almalıyız